Det moderna jobbet

Karriär och arbete inom den digitala sektorn, webb och media är inte längre samma sak som det innebar för ett par år sedan. Det var inte länge sedan allt man behövde var ett betyg från någon av de finaste skolorna för att ta plats på något av landets tjusigaste företag. Med ett bra cv som gärna innehöll högsta betyg från utbildningen var liksom karriären säkrad. De personliga och individuella egenskaperna och skickligheten kom inte fram, eftersom de inte krävdes av cheferna. Sedan var det bara att klättra. Så är det inte riktigt i dagens snabbt utvecklande samhälle och affärsklimat. Vi har gjort en tillbakagång vad gäller kompetens och kvalité – eller rättare sagt, en bättre version av gamla rutiner.

Kreativitet och kvalité

Dagens företag kräver istället för högsta betyg, att man är smart, kliver fram och tar ansvar och vågar tänka utanför markeringarna. När en medarbetare utvecklas utvecklas även företaget. Med detta sagt är det ju självklart inte så att man inte längre behöver betyg från skolan. Eller för den delen erfarenheter som kurser där man får arbeta i projekt, göra en projektplan och följa den. Men kanske ännu viktigare är det hur den potentiella medarbetaren passar in i dynamiken i såväl företaget som bland de anställda. Här kommer personlighet, arbetslivserfarenhet och livserfarenhet högt upp på chefernas prioriteringslista.

Vet man att en människa levt i olika situationer i sitt liv kan man vara ganska säker på att den är redo för nya utmaningar. En människa med rätt erfarenheter i livet är också mer väldefinierad och har därför mer tilltro till sig själv i sitt arbete och i sina beslut. Saker man ska göra för att få jobb:

  • Plugga eller bo utomlands
  • Börja arbeta tidigt i livet
  • Inte vara rädd för att ha några skitjobb i baggaget
  • Låt karriären ta sin tid