Trivsel och störningsmoment

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten säger över hälften av svenskarna nej till öppet kontorslandskap, när de väl blir tillfrågade vill säga. Oftast blir de inte det, utan får nöja sig med kontoret så som det är, öppet och grant.

megafonAllt fler jobbar i just öppna kontorslandskap, huller om buller om varandra. Många störs av spring och effektiviteten sänks ofta som en brev på posten. Men vad kan man göra för att ändå kunna upprätthålla en viss produktivitet på jobbet? Jo, skärmväggar som en bra lösning bland annat. Det skärmar av, precis som namnet förtäljer, och gör så att man trots ett öppet landskap får en liten avskuren del för sig själv. Ett sätt att underlätta det hela på, med små mått och dessutom till en ofta mycket mindre kostnad än att hantera ombyggnationer och liknande.

Flexkontoret växer fram

I SVT Nyheter kan vi samtidigt läsa om hur det växer fram en helt ny typ av kontor runt om i Sverige, nämligen något som kallas för ett aktivitetsbaserat kontor. Detta går även under namnet Hot desks och Clean desks. Flexkontor är ett bra sammanfattande ord för det hela. Det innebär att kontoristen kan välja vilken plats hen själv vill sitta och behöver inte sitta med folk denna kanske inte gillar eller som pratar för mycket och så vidare.

Här är mer info om just kontorsarbete:

  • Det är viktigt att det finns lämpliga fokusutrymmen även i öppna kontorslandskap, dit man kan gå för att få ro och kunna ägna sig åt sina arbetsuppgifter
  • Hemmakontoret är en relativt populär arbetsmiljö men ändå så åker de flesta till jobbet och jobbar
  • Bara sju procent i en nyligen gjord undersökning föredrar att sitta i ett öppet kontorslandskap

I Dagens Nyheter kan en läsa rapporten om hur det största klagomålet på arbetsplatsen är bristen på möjligheten att stänga av omvärlden. Enligt en ny studie blir kontoristen avbruten i snitt var 11:e minut. Detta påverkar ju inte bara produktiviteten men även själva arbetsron och stressfaktorn. Har du ett arbete som kräver koncentration så kan resultatet bli lidande av ett konstant brus, ringande och plingande telefoner, radiomusik som står på samt spring. Hörlurar kanske låter dig vara från störande kollegor som vill prata, men det hjälper inte alltid mot alla störomoment.