Viktigt med korrekt bokföring

Alla som driver ett företag vet att bokföringen är otroligt viktig för att företaget ska hålla koll på sin ekonomi. Om inte annat finns det lag på att företag ska bokföra och felaktig eller sen bokföring kan innebära ett lagbrott.

514410-tax-calculator-and-pen

I Helsingborgs Dagblad kan man läsa att fem personer dömts för skattebrott och bokföringsbrott. I domen bekräftas att det finns brister i företagets bokföring som det redogjordes för i åtalet. Man har bland annat inte kunnat följa händelserna i företaget med hjälp av företagets bokföring. Dessutom har bristerna gjort att Skatteverkets kontrollverksamhet har försvårats. De personer som dömdes har stått för verksamheten och har även varit medvetna om att bokföringen inte skötts som den skulle. I och med att de vetat att bokföringen inte skötts, anses de ha haft ett uppsåt.

Anlita en bokföringsbyrå

De personerna som blivit dömda för skattebrott har medvetet inte skött sin bokföring på ett korrekt sätt. Men det finns alltid risk för alla företag att det blir fel i bokföringen, oavsett om det är med flit eller inte. Därför kan det vara bra att anlita en person som har hand om bokföringen och som ser till att allt blir rätt. Antingen kan man anställa en ekonomiansvarig eller så kan man ta in redovisningsofferter från olika företag som hjälper en att anlita en utomstående bokföringsbyrå. När man anlitat en bokföringsbyrå gäller det att skicka in allt bokföringsunderlag som företaget har för att byrån ska kunna bokföra intäkter och utgifter. Annars kan det gå som för mannen i den här artikeln.

Sen bokföring också brott

Det är dock inte bara felaktig bokföring som man kan dömas för och få betala böter för. Detta kan även hända om man är sen i sin bokföring. Om man exempelvis sköter bokföringen i efterhand, istället för löpande, kan det anses som ett försvårande av skattekontroll och ett bokföringsbrott. Läs mer.