Ny på jobbet?

Vad är det viktigaste för nordbor när det kommer till att trivas på jobbet och ha en god stämning? Vad finns det att tänka på när man ska starta ett nytt jobb? Slutligen, vad kan man ge i present till en vän som just ska börja på ett nytt jobb?

woman-hand-smartphone-desk-largeI tidningen Chef skrevs det alldeles nyligen om vad som är viktigt för att man ska trivas på jobbet. Tydligen är det en annan faktor som är viktigast när det kommer till detta i Sverige, i jämförelse med en massa andra länder. I de flesta andra kulturer är respekt kollegor emellan det absolut viktigaste för att man ska må bra på jobbet. Men i Norden är det en annan sak som alltså är ännu viktigare för trivseln på arbetsplatsen. I en undersökning visar det sig att en avgörande faktor för anställdas välmående på jobbet är att man uppmuntrar varandra att dela med sig av kunskap. I direkt följd kommer sedermera att visa respekt för kollegor och sedan att se sina medarbetare och uppmuntra dem när de gjort ett bra jobb. Detta stämmer också överens med en artikel i Metro, som handlar om hur viktiga ens kollegor är för att man faktisk ska trivas på jobbet.

Tufft att vara ny på ett jobb

Känner du någon som ska börja på ett nytt jobb? Det kan vara ganska nervöst och läskigt till en början, innan man har gjort sig bekant med arbetskamrater och den nya arbetskulturen. Ett tips är att köpa en personlig present som en lite bildram eller fotomugg med en bild som man vet att personen gillar. För några personliga foton vid skrivbordet på den nya arbetsplatsen kan göra att det känns mycket mer som hemma.

Men vad kan en tänka på när en är ny på jobbet egentligen? För att göra ett gott intryck och snabbt komma in i gänget kan en bland annat följa de råd som en jobbexpert i Dagens Nyheter tipsar en om:

  • Var nyfiken på dina kolleger, ställ frågor.
  • Bjud på dig själv och ditt privatliv, men var inte för intim.
  • Var försiktig med kritik av arbetsplatsen.
  • Försök prata med dina kolleger från början, men var försiktig med att ta över.
  • Prioritera arbetsuppgifterna lika mycket som den sociala biten.
  • Undvik att prata illa om chefer och kolleger.