Luncha tillsammans med kollegor

De som vill bli mer effektiva på jobbet och som vill att arbetsgruppen ska bli mer sammansvetsad gör rätt i att bege sig från skrivbordet för att käka lunch tillsammans. Den gemensamma lunchen ger inte bara ett nödvändigt break utan gör även gruppen mer produktiv.

4423417-lunchtallrik-serverad

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om saker som kan göra en mer effektiv på jobbet och då har vi bland annat skrivit om att man blir mer effektiv om man tar en fikarast då och då.

”Inte för att du behöver äta flera bullar om dagen, men genom att ta en fikapaus med kollegorna så kommer du även att få ett effektivare sätt att jobba. Detta på grund av att du kopplar av och kopplar bort jobbet för en stund och när du sedan återvänder gör du det med ny energi.” Läs mer.

Samma sak bör man göra när man har lunch. Att luncha vid skrivbordet en stressig dag gör nämligen inte att man hinner med mer och blir mer effektiv – snarare tvärtom. I Dagens Industri kan man läsa att det finns många fördelar med att ta en paus vid lunchen för att ge sig iväg från skrivbordet. Självklart får man en stunds nödvändig vila. Men man får också en bättre relation till sina kollegor, vilket kan göra hela arbetsgruppen mer produktiv. Nya studier visar att alla aktiviteter som företag gör för att få samman gruppen är onödiga. För det enda som behövs är att medarbetarna äter lunch tillsammans.

Finns några hinder

När det kommer till att sammansvetsa en grupp och göra den mer produktiv genom att luncha tillsammans, gäller det dock att tänka på en del saker. Nya medarbetare kan tycka det är knepigt att komma in i en stark grupp, vissa personer riskerar att bli utfrysta och kollegor som enbart väljer att umgås med vissa andra kan bli mer distanserade från resten av gruppen.