Större fokus på ergonomi och miljö

Sveriges två största mässor har precis avslutats och vi går mot mars då alla nyheter inom möbeldesign kommer att presenteras och komma ut till försäljning – och ett tydligt fokus detta år ligger vid ergonomi och miljötänk.

418691-the-display-of-furnitureTidigare har vi skrivit om vikten av ordentliga möbler på kontor som fokuserar på ergonomi i första ledet och nu kan detta bli en verklighet på landets alla olika företag – de nya möblerna som lanseras i år har nämligen valt att lägga stort fokus vid denna punkt. På till exempel mässorna Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week visades en blandning av både ergonomiska designmöbler och ett tydligt miljötänk då flertalet av de möbler som visades upp var av återvunnet material. I en artikel om dessa mässor skriver man bland annat att årets utmaning just legat vid att anpassa den miljön efter människorna som verkar i den och en utav formgivarna som ställde ut vid Stockholm Furniture Fair kommenterade att det var just formgivning, funktion och ergonomi som stod i centrum. En annan besökare kommenterade även att man under denna mässa tydligt kunde märka hur möbeldesignerna och formgivarna är allt mer pålästa och att det inte längre bara handlar om själva produkten i sig – både besökare och designer lägger mer och vikt vid både materialval och olika miljömärkningar i sin helhet.

Fler mässor under året

Bara för att Stockholmsmässorna nu är avslutade så betyder det inte att inga fler mässor kommer att ske. Nu i vår kommer även Malmö och Göteborg att hålla nyhetsvisningar av möbler och inredning för offentlig miljö. Nu i mars kommer över 60 olika varumärken att visas upp i Luftkastellet i Malmö och kommer över 100 varumärken visas på Världskulturmuseet i Göteborg. Under dessa dagar kommer mässornas besökare både få se en rad nya möbler varumärken från både inhemska och internationella inredningsproducenter, kunna handla i pop up-butiker och delta i seminarier. Vi går med andra ord en spännande vår tillmötes!