Kunskap är makt

Många är det som vidareutbildar sig, skolar om sig eller förstärker sin kompetens genom utbildningar, både via jobb, universitet eller högskolor. Det är dessutom många som har akademisk utbildning som nyanländer till Sverige i detta nu, något vi måste ta tillvara på.

skriver datorI Dalarna är det just nu nästan 500 av de nyanlända som har en fullt gångbar akademisk utbildning som står utanför arbetsmarknaden, trots bristen på kvalificerad arbetskraft som ligger över länet. Yrken som vidare har goda jobbmöjligheter i samma län är allt från anläggningsarbetare, apotekare, barnmorskor till arkitekter, konditorer och civilingenjörer, med många flera. Bland de nyanlända räknas det som haft uppehållstillstånd i Sverige i mindre än tre år, och en hel del av de arbetssökande har utbildning inom medicin, pedagogik, juridik, teknik och industri men även mycket annat. En guldgruva med andra ord, eller slipade men bortglömda diamanter om man så vill.

Många vill omskola sig och lära sig nya saker

I SvD kan vi vidare läsa att varannan svensk faktiskt vill vidareutbilda sig, det gäller bara att ha råd och veta vad som känns rätt att starta med. Sedan är det många som till daglig dags jobbar inom allt från ekonomi, handel i sälj som skulle gynnas av en utbildning i till exempel marknadsföring. Sök en marknadsföringsutbildning redan nu i dag, varför inte på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet? Det är aldrig försent att börja med något nytt och särskilt inte vad gäller att lära sig något som man kan växa av, som att använda en dator, skola om sig från grunden, eller bara vidareutbilda sig och spetsa en redan ganska stabil kompetensgrund.

Utbildning gör väldigt mycket, för både den enskilde men även för samhället i stort och världen i stora drag. I DN kan vi läsa om hur utbildning till kvinnor har räddat miljontals liv i världen. I samma artikel får vi läsa att det inte finns en enda enskild insats som ger lika god påverkan på välfärden som att ge kvinnor större möjlighet till utbildning. Det är alltså en ganska stor grej det här, skola och utbildning. Och något som givetvis alla borde ha rätt till, även om det i dagsläget inte riktigt ser ut så.