Viktigt med äkta CE-märkning

Dags att starta kontor och ska beställa saker hit? Om det är vitvaror och elektronik du är på väg att köpa in finns något otroligt viktigt att tänka på – att varan är CE-märkt och att denna märkning är äkta och inte falsk.

Som tillverkare av olika produktkategorier såsom el-prylar eller vitvaror är det lagstadgat att dessa ska vara CE-märkta. Det är en märkning som visar att produkten är säker för konsumenten att använda och företaget Intertek AB guidar företag till CE-märkning skriver följande på sin hemsida om detta:

”Genom att CE-märka din produkt intygar du att den uppfyller de säkerhetskrav som fastställs i tillämpliga europeiska produktdirektiv. Som tillverkare är du ansvarig för att du har all dokumentation som krävs för att visa att produkten uppfyller kraven i den tillämpliga standarden”

laddareMen varför är detta så viktigt att ha koll på? Enligt Elsäkerhetsverket handlar det om att tillverkaren genom sin CE-märkning garanterar att produkten är säker och uppfyller alla krav. Men sanningen är att det cirkulerar en hel del varor med falska märkningar, och detta främst inom el-produkter och mobilladdare. Och dessa kan vara livsfarliga. Piratkopierade mobilladdare med falsk CE-märkning är främst drabbade – och sådana elprodukter används av miljarder människor och även då på företag. Så vad är det som gör just den falska mobilladdaren så farlig? Enligt ett test som tidningen M3 gjort visar att hur voltspänningen i de falska laddarna till exempel var felaktig vilket ledde till att dessa smälte inuti och brann upp. Vissa gav till och med elstötar, och det är också riktigt farligt. Hur ser man då om märkningen är falsk? Det är svår. Men en hint som Sveriges Radio tipsar om är att själva mellanrummet på C och E i märkningen kan variera och se konstigt ut, så det är något man bör titta på för att säkerställa att ens köpta produkt inte är av det falska slaget.