Framtidsyrken: vad är det värt att skola om sig till?

Idag är väljer vi inte längre yrke för livet, utan byter ofta yrke ett par gånger under vår livstid. Men hur ska du veta – när det blivit dags att byta – vilket yrke som har bäst framtidsutsikter. Här går vi igenom några framtidsyrken som kan vara värda att satsa på.

”Skomakare bliv vid din läst” är inte längre ett uttryck som rimmar med den svenska befolkningens inställning till arbete. Vi gör inte vad våra föräldrar gjorde innan oss, och våra barn kommer inte göra det vi gör nu. Den ständigt, och allt snabbare, föränderliga arbetsmarknaden tillåter det inte och vi vill det inte själva. Omväxling och utveckling är viktigt för att en människa ska må bra i sitt arbete.

Utbildningar som leder till jobb

Samtidigt är utbildning en investering. När du tar studielån för att vidareutbilda dig och byta bana bör du fundera över vilken form av utdelning du kan räkna med i relation till det du lagt ned. Här är några exempel på yrken med goda framtidsutsikter: Mjukvaru- och systemutvecklare, IT-ansvarig, röntgenpersonal, lärare inom förskola och yrkesutbildningar, ingenjör, kemist, läkare, tandhygienist, fysioterapeut, optiker och officer.

Låter inget av dessa yrken som något för dig? Oroa dig inte! Det kommer uppstå jobbtillfällen som vi idag knappt kan föreställa oss. Till exempel: butikspersonal som får sluta när fysiska butiker lämnar plats åt e-handel kommer ersättas av digitala sherpor och nya former av interaktiva smakråd- och kundtjänstjobb. Därför är det också viktigt att tänka på att det inte finns något yrke var framtid är 100 procent säkert. Vi kan aldrig förutspå vilka teknologiska framsteg som kan komma att förändra arbetsmarknaden. Med det sagt är ovan nämnda jobb relativt säkra val. Men det viktigaste är kanske att utgå från det du verkligen vill göra, snarare än vad som känns säkrast.

Vill du ha fler tips på framtidsyrken? Kolla videoklippet nedan: