Rätt i redovisningen

Något som är oerhört viktigt när man driver ett företag är att bokföring och redovisning görs, och görs på rätt sätt. Felaktig redovisning kan leda till att man döms för olika brott. Klarar man inte av att sköta redovisningen själv, bör man därför anlita en redovisningskonsult.

På Svenska Dagbladet kan man läsa om att de avslöjat att företaget Eniro haft en felaktig bokföring. Efter avslöjanden meddelade företaget att man utreder om det finns skäl att polisanmäla de felaktigheter som fanns i redovisningen. De felaktigheter som fanns i bokföringen var att den periodiserats på ett sådant sätt att man genom den kan ha lurat aktiemarknaden att tro att Eniros säljresultat var bättre än de är. Eniro försöker därför efter avslöjandena att begränsa skadan som skett genom att arbeta proaktivt.

Ta hjälp med bokföring555003-filing-the-form

Även om de felaktigheter som fanns i redovisningen hos Eniro med största sannolikhet var avsiktliga och till för att gynna företaget på ett olagligt sätt, är det inte alltid helt lätt för företag att redovisa och bokföra på rätt sätt. Därför finns ett antal aktörer som kan erbjuda företag hjälp med redovisningen och allt fler har börjat jobba som redovisningskonsult för att kunna hjälpa olika företag att bokföra rätt. En felaktig bokföring kan i värsta fall leda till att man döms till bokföringsbrott eller skattebrott. Är bokföringen inte gjort på rätt sätt kan det nämligen bli svårt att följa händelser i företaget med hjälp av bokföringen. Det kan även bli så att Skatteverkets kontrollverksamhet försvåras när man bokför fel. Läs mer.

Kan få sänkt kreditvärdighet

Ytterligare något som gör att det kan vara bra att anlita en redovisningskonsult eller revisor är att småföretag som står utan en person som hjälper med redovisningen kan få sin kreditvärdighet sänkt. Detta leder till att de bolag som får sin kreditvärdighet sänkt riskerar dyrare krediter, rapporterar Dagens Nyheter.