Så får du råd med bostaden

Många drömmer om den första bostaden, men få har råd att köpa en lägenhet. Dock finns det en hel del saker man kan göra för att spara ihop till den viktiga kontantinsatsen – här är några smidiga spartips.

Att köpa bostad är inte det billigaste, och extra dyrt känns det när man är ung och detta är den första bostaden som man ska ge sig på att köpa. Turligt nog finns en hel del knep att ta till för att spara ihop till en acceptabel handpenning och inte heller tar det så lång tid. Men visst gäller det att ha is i magen, för även om det inte tar överdrivet lång tid att få ihop pengarna så ska man i alla fall inte tro att det kommer gå över en natt.

Såhär sparar du till bostadsköpet

Börja med att tänka realistiskt kring vart din bostad ska vara någonstans. Till exempel är det inte rimligt att din första lägenhet kommer vara en trerummare med balkong och öppen spis på stadens bästa adress, men en mindre lägenhet i närförorten ska nog gå att ordna. Sedan är det bara att börja kolla runt för att se hur prissättningen ser ut för att kunna skapa dig en bild av hur mycket du faktiskt behöver spara ihop. Därefter är det dags att sluta med alla onödiga utgifter såsom fikat på stan och ströshopping, smart kan vara att även förhandla om dina abonnemang och andra fasta utgifter för att sedan lägga undan det du sparar in. Många bäckar små helt enkelt! Något annat som Metro tipsar om är att se sin fösta bostad som en inkörsport till bostadsmarknaden snarare än ett livsval, för tänk på att du inte kommer behöva bo här för all framtid och kan flytta till drömbostaden inom några år.